Лекторите на TEDxNBU 2011

Лекторите на TEDxNBU са преподаватели, алумни и студенти на Нов български университет. И понеже времето е ограничено, трябваше да изберем сред многото достойни. Но ви уверяваме, че имаме резерв за още издания на TEDxNBU.

Ето и лекторите (по азбучен ред):

Анна Пампулова

Анна Пампулова е завършила балетно училище през 1993 г., и експериментална театрална паралелка „4С”- 22-ра гимназия, гр. София през същата година . През 1991 г. постъпва като актриса в театър „ Пантданс”. От 1993 г. е балерина в Национална опера и балет-София. 2000 г. е специализирала като танцьор и хореограф във Виена. Магистър е по балетна режисура, НБУ- София. Хореограф и режисьор-постановчик на редица танцови и певчески конкурси, спектакли, модни ревюта, шоу концерти.
Асистент преподавател е в Нов български университет, в модул Танцов-театър, към департамент Театър. Докторант по „Музикознание и музикално изкуство”, НБУ. Чете лекции по класически танц за съвременни танцьори и актьори, танцови практики и репертоар, движение и звуци, компоненти на сценичната игра и др.
Носител е на следните награди: номинация за наградата „Рикар Морагас”- гр. Барселона- 1998 г.; награда за съвременна хореография, за „Без покана и Сбогом” – Национален балетен конкурс „ Анастас Петров”- гр. Добрич – 1999; награда за ролята на Алиса – Национална опера и балет, раздел млади таланти- „Академия на изкуствата”- гр. Париж – 2000 г.; награда за съвременна хореография, за „Моя сянка” – Национален балетен конкурс „ Анастас Петров”- гр. Добрич- 2001 г.; награда за особен принос в областта на българската мода, за хореография и изпълнение- „Форум българска мода”- 2001 г.; Голямата награда за хореография на името на Маргарита Арнаудова- Държавен балет Арабеск- гр. София- 2008 г.; награда за съвременна хореография, за „Щрак”– Национален далетен конкурс„ Анастас Петров”- гр. Добрич-2010г.; награда за съвременна хореография, за “Щрак”- Международен балетен конкурс- гр. Варна-2010 г.

Антоний Гълъбов

След дълги колебания между египтологията, музиката и театъра, Антоний Гълъбов, роден водолей през 1964 година, бе приет да следва социология в Софийския университет през 1982 година. След като се опита да прави социология на театъра, се озова в секция „Младежки субкултури” на Института за младежта, а след това, от есента на 1989 година до сега, продължава да се опитва да изследва етническите и религиозни отношения в едно променящо се общество. Социологията на политиката и отношенията между поколенията, се оказаха най-пластичните и динамични пространства, в които разнопосочните му интереси, поне засега, могат да се проектират. Като всеки скептик, не вярва на обещания, но е готов да различи дори и най-малките промени, които водят към нещо, което може да направи живота на хората достоен и свободен.

Венко Поромански

Венко Поромански е активно действащ музикант и преподавател по ударни инструменти в департамент “Музика” на НБУ. Взема участие в множество международни концерти и фестивали (Music Jam, Аполония, Sofia Jazz Peak, Bansko Jazz Fest и др.) телевизионни програми в национални медии (Как ще ги стигнем … с Тодор Колев, Music Idol, Шоуто на Иван и Андрей и др.), студийни записи на джазова и симфонична музика, както и на българска и чуждестранна филмова музика. Работи с някои от най-известните български певци и инструменталисти. Венко е концертирал в много европейски страни като Австрия, Германия, Белгия, Латвия, Румъния, Гьрция др. Също така е свирил със световно известни музиканти като Джон Лорд, Майк Стърн, Дейвид Гарфийлд и Джордж Дюк. В две поредни години Венко провежда уъркшопи в музикалните училища на шест големи града в България с подкрепата на НБУ под името „Drums Workshop Tour”. Автор е на учебно DVD със заглавие “Барабаните – технически и музикално-естетически аспекти”. Барабанист е на група “ТЕ”.

Весела Герчева

Това е Весела, нарисувана от своя син Йордан. Както ще видите, на живо изглежда по друг начин. В уникалния, различен мироглед на децата вижда реална възможност да им помогнем да научат повече неща, по-бързо и по- забавно. В Департамент „Археология“ на Нов български университет поставя началото на български музеи, които са интересни, вълнуващи и широко отворени за деца. Сред други поставени от нея начала е и Български дарителски форум – членска асоциация на дарители и компании, които инвестират в социални каузи. Весела Герчева е пръв директор на организацията между 2004 и 2008 година.

д-р Георги Гочев

Георги Гочев, от време смята себе си за писател, преподава старогръцки език и старогръцка литература в НБУ, превежда Платон, изследва темата щастие, вярва в меденогласната си дъщеря Аспасия.


Евгени Тодоров и Павел Пенчев

Те са студенти в Нов български университет. Учат кино и телевизия, правят късометражни филми, видео клипове и реклами. Двамата се познават от деца и сега благодарение на документалното кино могат да
покажат, как изглежда светът през техните очи.

Мариана Мелнишка

Мариана Мелнишка преподава курсове по специализиран английски в департамент „Икономика и бизнес администрация” и ръководи Магистърска програма „Управление на туризма” към същия департамент. Филолог по образование, журналист по призвание и преводач по професия, e открила най-голямо удовлетворение от работата със студентите.
В нея включва наученото от преводите си на Птиците умират сами, Портокал с часовников механизъм, Момичето на френския лейтенант,  сагата за Хари Потър, както и преживяното на пътешествията си из всички континенти, споделено в няколко десетки пътеписа. Най-важният урок за себе си, за хората и за околния свят е получила от 4-годишния си опит като управител и популяризатор в България на международната програма за експериенциално образование Outward Bound, запазена марка, чийто смисъл е близо до ”насочен навън” – навън към света, навън от себе си, на открито, сред природата.

Марио Пешев

Марио Пешев е фрийлансър в областта на информационните технологии. Интересите му в работната сфера обхващат модерните технологии, комуникация между хората, обучения, продуктивност. Паралелно с разработката, той прави обучения в различни групи и сфери, пише материали за онлайн източници, поддържа блог. През целия му живот по пътя му го следва една страст – музиката. Марио свири на пиано и акордеон, любителски на китара и на бас. В момента Марио работи за себе си, свири в реге група Frontero, свободното време отделя отново за музика, работа, участие в различни инициативи и срещи с близките хора.

Любимата му презентация е на Бенджамин  Зандър за музиката и страстта. Чудно защо ли?!

проф. Румен Цонев

Проф. Румен Цонев е композитор, диригент и музикален теоретик. Завършил е Българска държавна консерватория, доктор на изкуствознанието, доктор на Парижкия университет – Сорбоната. Преподавател в Нов български университет. Автор е на музиката за над 200 театрални спектакъла, към игрални, документални и анимационни филми, както и на произведения за музикален театър. Спектакли с негова музика са играни в почти всички европейски страни, САЩ, Канада. Проф. Цонев е гостуващ професор в Сорбоната, в Националната консерватория за драматично изкуство в Париж, Лионската консерватория, Консерваторията за полифонична музика в гр. Тур, в Кралския колеж за музика, Лондон. Основател и главен диригент е на Френския вокален ансамбъл за православна музика. Получава и награда за театрална музика`2007 от Фондация “Маестро Димитър Вълчев”, “Златен ритон” от Международния кинофестивал, Пловдив`2007, за музиката към анимационния филм “А + Е”, наградите „Аскер“и „Икар“.  През 2010 г. е удостоен с наградата „Икар“ за цялостен принос  към българския театър. Носител на наградата „Бергман“ за музиката към спектакъла „Кървава сватба“ в Шведския кралски театър Стокхолм.

Събина Панайтова

Събина Панайотова е блогър. От две години прави блога “ентелегентно”, продължение на студенткото списание на Нов български университет. Има бакалавърска степен по “Политически науки” и магистърска по “Масови комуникации” от НБУ. Казва, че най-ценното, което университетът й е дал са хората, свободата и различните гледните точки. Същото, което получава и от интернет и блоговете. От началото на 2011 г. е приемен родител към Animal Rescue Sofia.

Любима презентация: Владимир Донков, TEDxBG 2011

Повече за Събина Панайотова прочетете в:
http://www.sabinap.com/
http://www.entelegentno-blog.com/

Ясен Захариев

Често се подвизава и като Yasska.
Не обича
анонимността в Интернет. Дори малко се плаши от нея. Не обича и много други неща.

Обича:
1. Живота
2. Семейството си (съпруга, деца, родители, брат, роднини)
3. Приятелите
4. Работата
5. Виното
6. Австралия
7. Свободата да се радва на нещата, които обича и да общува с хората, които обича.

Не мисли, че в сравнение с всеки друг е изключителен по някакъв начин.

Работи като преподавател в НБУ, където се грижи и за архива на университета.

Няма да ви е трудно да го откриете, ако искате.

Можете да се запознаете с него на блога му – http://yasska.wordpress.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s