Лектори 2012: Йордан Ефтимов

Йордан Ефтимов е главен асистент по теория на литературата в Нов български университет. Доктор по история на българската литература с дисертация върху символизма, която скоро ще излезе като книга под заглавие „Божествената математика”.

От 1993 г. е редактор на независимото седмично издание за култура „Литературен вестник”. Редактор е също и в списанията „Език и литература” и „Следва”. Автор е на научнопопулярната книга „Модернизъм” (2003).

Мигриращ литературен критик: наблюдател на книжния пазар на вестник “Капитал” (от ноември 2008 до май 2010), автор и водещ на предаването „Книжни тигри” по Radio France International (2001-2005), на „Студио „Хеликон” в програма „Хоризонт” на БНР (2005-2007) и на „Зона за четене” по телевизия Pro BG (от ноември 2009 до май 2010), на e-zine-а Sofia Live (от ноември 2010 до май 2011).

Живее и умира (сегашно историческо или просто сегашно продължително време?) в София. Роден в началото на годината, като литературен критик той съвсем не е свиня, както предполагат жертвите на статиите му, а само хапливо куче. Освен това макар и роден през 1971 г., по китайския календар се води към онези от предходната. На всичкото отгоре е и недоносче – побързал е да излезе на бял свят без да изчака достатъчното си узряване.

Автор на „Метаметафизика” (1993), „Опера нигра” (2001) и още 2 книги със стихове. Пиесата му „Палестина” не става за нищо, освен за илюстрация, че не от всеки разказ става драматургия.

One thought on “Лектори 2012: Йордан Ефтимов

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s