Лектори 2013: @Аlphadesigner

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Янко Цветков най-добре би описал себе си като изследовател. По неговите думи, най-важното качество, което притежава е любопитството, а преследването му е неговата истинска професия. Роден е през 1976 в черноморския град Варна и от крехка възраст е възпитаван по комунистически обичай да се страхува маниакално от Роналд Рейгън и термоядрена война.
За да отбележи началото на пубертета му, Чернобилската ядрена централа избухнала точно навръх десетия му рожден ден. 3 години по-късно, когато вятърът на промяната отнесъл комунизма, той бива приет в бургаската Немска гимназия, където прекарва няколко години в изучаване на полезни немски думи като lebensmüde.
Пубертетът му завършва в Българския черноморски флот, където бива обучен в изкуството да управлява кораб с пробито дъно и зле функциониращ радар.
Янко е дипломиран кино и телевизионен оператор и за кратко мечтае да получи Оскар, но впоследствие решава, че тромавият процес в киното и липсата на спонтанност не отговарят на темперамента му.
Капризно индивидуален, той бързо сменя камерата с компютър и започна да се занимава с дигитална фотография и илюстриране, графичен дизайн и от време на време писане. Така създаде алтер-егото си Аlphadesigner, стартирайки личния си уебсайт, с който спечели няколко конкурса “БГ сайт”.
Космополитна фигура, Цветков е пътувал из няколко различни континента, шлаял се е през джунгли, трамбовал е пустини и е гонил таксита из няколко метрополиса. Междувременно успява да научи 4 езика, за да си води бележки за преживяванията си наум и на хартия.
Mapping Stereotypes, неговият най-известен проект, започва по случайност през 2009 и го прави известен в цял свят година по-късно. Оттогава той се къпе в безрезервната обич на феновете си и от време на време сортира многото хейт-мейл, който получава по пощата.

Аlphadesigner идва на TEDxNBU с помощта на Мтел.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s