Лектори 2014: Калина Христова

Kalina Hristova TEDxNBU 2014

Можеш да я срещнеш на места, на които се чува хубава музика, има яко парти или разбира се – изложба. Ще я познаеш по усмивката – широка.

Калина Христова е художник, график, илюстратор и преподавател в Нов български университет – департамент „Изящни изкуства“. Бакалавър по графика, магистър по графичен дизайн, доктор по рекламен дизайн… тя обича книгите (особено „картинките“ в тях).

Плакатите, картините, графиките и илюстрациите, които създава могат да те накарат да се усмихнеш, но и да се замислиш за някои позабравени неща, за човешката същност, за стойността на моралните ценности и гротеската в общуването.

Някои от проектите и акциите й са единствено с цел да провокират публиката, изискват моментална обратна реакция и нямат комерсиална цел. Изкуството е форма на общуване.

 “Въображението е източникът на енергия за илюстратора. Тя превръща всяка драскулка, чертичка или точка в някакво чудновато създание, което от своя страна има собствен необикновен живот и лъчиста креативна енергия. Така креативната енергия расте в прогресия и може да реформира най–важното – начина по който „виждаме“ света около нас.” (КОШМАРТ 2013 – галерия „Графит”, Варна)

Общуването със студентите е постоянен обмен на идеи и вдъхновение. Затова и лекциите, които Калина Христова води са по-скоро разговор за изкуството, съвременните тенденции в комуникативния дизайн, класическа графика и дигиталната илюстрация. Разговор, в който въображението и креативността са основните изразни средства за творческото общуване. Резултатите са илюстрирани книги, плакати, хартиени инсталации и всякакви печатни материали, които показват общото желание за нова визуална култура, която се осланя на класическите примери, но и търси своя собствена визуална среда за развитие.

Въпросът е #КОЙ? Ще участва и кой ще скучае.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s