TEDxNBU 2017

Нека поставим началото на регистрацията за TEDxNBU2017!

Темата е “-7-“. Какво се крие зад цифрата 7? Защо е специална цифрата 7?

17457845_1420294208028206_3462412952401753464_n

 

ЕКИП

проф.д-р Десислава Бошнакова

Десислава Бошнакова Деси TEDxNBU

Деси е професор по “Връзки с обществеността” в НБУ, блогър, ПР практик, издател и мечтател, а TEDxNBU е една от сбъднатите й мечти.  Сега продължава по TEDx пътя и подготвя#TEDxSofiaLive и TEDxSofia.

Нейните 7 неща, които ще разкажат повече за връзката ѝ с TEDxNBU и с TED са:

 1. Открих сър Кен Робинсън и магията на ted.com
 2. Станах преводач на видеа в TED
 3. Първият TEDxNBU 2011 беше тържество за моя 40 рожден ден, защото традицията повелява да не се празнува и бе блага вест на Благовещение.
 4. Попаднах на TEDxSummit в Доха, Катар, сред най-страхотните хора на света, които обичам безкрайно всеки ден все повече и повече – организаторите на TEDx събития от цял свят
 5. Говорих на TEDxSofia и TEDxAUBG. Страхотно изживяване 😊
 6. Спечелих стипендия от фондацията Бил и Мелинда Гйетс и посетих последното събитие TEDActive2015.
 7. Направихме голям TEDxNBU през 2016.

Деси във Facebook.

Десислава Данкова 

Деси Данкова TEDxNBU

07.07 е нейната рождена дата, ето защо -7- винаги е било специално за нея. Тази година, когато TEDxNBU ще се случи за -7- път,  Деси Бошнакова ѝ предаде щафетата и тя пое отговорната задача за организирането му.

Обича тишината, планината, пътешествията, бягството в нейния свят, който е изграден от вълшебства и приключения. Мечтае да стане професионален пътешественик.

Най-ярката светлина в дните ѝ си има име, Калина – феята на елфите, която е избрала Деси да е нейна майка. Крачи по пътя си и търси тишината, която ще ѝ разкаже всичко важно.

Нейните 7 TEDXNBU неща са:

 1. Едно от чудеста, с които живее, предадено от Деси Бошнакова, е TEDвълшебството.
 2. Хората. Срещата с тях. Споделените идеи
 3. Съмишлениците. Усещането, че съществува този спокоен свят
 4. Предизвикателството
 5. Екипът или приятелите
 6. Смисълът да си част от TEDxNBU
 7.  -7- път TEDxNBU, 2017

 

Деница Стойчева

Deni

Деница е в TEDxNBU вече 3-та година, което е второто ѝ любимо число, освен 7. Обича слънцето, хората, комуникациите и образователните каузи. И тъй като 7-те неща, които вижда за себе си в TED казват достатъчно, минаваме направо на тях:

 1. Хората – защото са невероятни генератори на позитивна промяна;
 2. Добрите идеи – защото за тях си струва да има форуми всеки ден;
 3. Това, че се случват – защото всички имаме потенциала да градим света, в който искаме да живеем;
 4. Емоцията – ще я усетите на 22-ри!
 5. Различните гледни точки, които ни правят по-богати;
 6. Общността от съмишленици;
 7. Екипността!

Дени няма търпение да ви види на живо на TED. Дотогава можете я да намерите във Facebook.

 

Емилия Маринова

_DSC3406

 

Числото -7- в живота на Емилия присъства основно чрез нотите и любовта ѝ към музиката. Свирила е 10 години на пиано, но не отива да учи в музикалното училище. Въпреки това, музиката остава голямата ѝ страст и избира пътя на музикалния мениджмънт. Започва да работи в сферата още от 18-годишна. Решава да остане в България, за да сбъдне мечтата си — да промени музикалния бизнес в България. Има зад гърба си няколко реализирани проекти, а към днешна дата е стажант в Българското национално радио като част от екипа на “Музикална къща БНР”.

За нея е чест да бъде част от екипа на TEDxNBU2017, защото това е и седмото ѝ предизвикателство в професионален план.

А 7-те TEDxNBU неща за Емилия са:

 1. Първите ѝ срещи с TEDx събития като част от екипите на TEDxNBU и TEDxSofia
 2. Музиката като идея, която си заслужава да се сподели
 3. Усещането, че не само тя е идеалист
 4. Пламъчето в очите на хората, които са успяли да се вдъхновят от TED лектори
 5. Богатата палитра от теми, които се засягат на TED Talks
 6. Лесната работа в екип
 7. TED eмоцията

Ивета Илиева

Iveta

Ивета Илиева е рядко срещана порода идиот, която вярва, че светът се е самосъздал, защото понякога е по-добре да правиш нещо, отколкото да не правиш… нищо. Още от малка тя си е заплюла професията “Лара Крофт” и не позволява на друго човешко същество да поставя под въпрос съществуването на това призвание в бюрото по труда. Вечната й болка си остава неспособността да бие чимбери, но това далеч не означава, че се оплаква от неуменията си… или живота като цяло. Обича животните, защото са 200 пъти по-адекватни от хората.

 1. Твой дълг е да постигнеш това, за което мечтаеш.
 2. Една идея може да промени целия свят.
 3. Dостатъчно е да попиташ и ще ти се отговори.
 4. Xитростта на лисицата се определя от глупостта на жертвите й.
 5. Nито едно велико откритие не се е получило от първия път.
 6. Bързата мисъл е най-ефикасното средство за превъзмогване на трудности.
 7. Uвереността в собствените действия не идва с времето, а с опита.

 

доц. д-р Калина Христова

Kalina

Художник –  график, илюстратор и графичен дизайнер
Нов български университет

Калина Христова е художник, който работи в областта на класическите графични техники, илюстрацията и оформлението на книги и графичният дизайн. Преподава в департамент „Изящни изкуства“ и програмите към него, работи в Нов български университет от 14 години.

Харесва работата си като преподавател, защото, както самата тя казва „я държи постоянно будна, а за един творец няма по-страшно от това да заспи“, но не в смисъла на покой – осмисляне или алегорични съновидения, които тя често превръща в картини, а сън, в смисъл на творчески застой.

Вече няколко години Калина Христова се грижи за визията на TEDxNBU, а през 2014 беше и един от нашите лекторите. Тогава тя ни разказа за любовта си към четенето, към изкуството на книгата, към илюстрацията.

Но какви са нейните 7 причини да продължава да се вълнува и да бъде част от магията на споделянето, наречена TED:

 1. TEDxNBU е сцена за непрофилирани гении, именно там се крие красотата на споделянето – в онази неподправена искреност на думите.
 2. В TEDxNBU не светлината от прожекторите прави лекторите и публиката специални, а магията на думите, думите, изказани с лекота .
 3. TEDxNBU е като сутрешното кафе – събужда размисли и страсти
 4. TEDxNBU ми напомня за едно влюбване (в книгите), не за всички влюбвания.Споменът ми построи дом, сега си живея там-щастливо.
 5. TEDxNBU ми помага да спазвам, дори най-абсурдните обещания, които давам (макар и със закъснение).
 6. TEDxNBU ме успокоява, защото ми показва, че винаги мога да се изненадам и да науча нещо ново.
 7. TEDxNBU продължава, защото си заслужава.

 

Людмила Илиева

_LAN3476

Люси попада в НБУ благодарение на семинар. Вдъхновява се от един от лекторите, който е и преподавател в НБУ. Решава да запише ПР в департамент “Масови комуникации”.

Обича да готви и да носи шапки. Мечтае един ден да работи в екипа на американския президент, може и на някой губернатор. Иска след години да има какво да каже и да го сподели пред публика от поне 100 човека.

 

Георги Батилов

Георги по професия е светлинен дизайнер и сценограф. TED е платформа, която още от гимназията го вдъхновява. Преди 7 години разбира, че в Нов български университет, в който избира да учи, ще се провежда TEDx събитие. Това за първи път му дава усещането, че е част от нещо глобално и вълнуващо. Едно от най-важните неща за него през всичките тези години е, че екипът, който се е изградил, е от чудесни хора. Затова казва, че  щастието да ги познава го превръща в страхотен късметлия.

 

Боян Панов

Боян работи заедно с Жоро. Постоянно е запретнал ръкави, защото винаги върши нещо.

Снимка на Боян, няма. Ето защо отправяме предизвикателство към вас , свързано с този факт. Ако някой от публиката на 22 април успее да открие и да се снима с него, печели една голяма “Усмивка” от екипа. 😁

 

Ренета Кирилова

Reni.jpg

Рени е студент в програмите “Журналистика” и “Фотография” в НБУ. Обича динамиката. Често се усмихва и харесва да работи с позитивни хора. Вдъхновяват я природата, любовта и цветовете.

Гергана Радева

Трудно може да се опише с няколко думи. Гергана е студент последна година по фотография в НБУ. Избира да се занимава с това след като 20 години работи във водеща компания в сферата на Market Research. За втори път ще бъде фотограф на TEDxNBU, което вярва, че е една прекрасна възможност